“Lempeng Seorang Abah”

Thursday, February 28, 2013


Memasak bukanlah kesukaan saya sejak kecil. Jauh sama sekali untuk menjadi hobi, malah kerjaya. Saya tahu bahawa ada orang suka memasak dari kecil sehinggalah besar.

Seorang jiran baik pernah bercerita perihal anaknya yang suka menggoreng telur serta memasak nasi sendiri. Sehinggalah pandai menggoreng nasi sewaktu usia belasan tahun. Mengamati ceritanya, saya fahami bahawa aktiviti memasak boleh berlaku pada usia muda. Bahkan, ada orang yang tidak tahu memasak nasi walaupun umurnya sudah meningkat dewasa.

Menjadi kelaziman bahawa aktiviti memasak sering dikaitkan dengan tugasan seorang wanita, sama ada sebagai ibu, sebagai isteri ataupun adik-beradik perempuan kita. Lazimnya begitu. Jika ada di kalangan lelaki yang mampu memasak dengan baik, jumlahnya tidak besar. Ia berlaku di luar kelaziman.

Kebetulan pula hari ini anak kesayangan memohon sesuatu.

“Abah…Abah boleh goreng lempeng macam Mama goreng?” 

Kanak-kanak kecil itu meminta sesuatu yang pernah dimakannya. Malah, beliau sendiri pernah aktif ‘menyibuk’ sewaktu ibunya mahu menyediakan lempeng. Bermula daripada penyediaan bahan-bahan sehinggalah mengacau di dalam bekas, kesibukannya sukar dibendung. 

“Abah…Jangan lupa masukkan tepung, telur dan air nanti. Yid tengok Mama buat lempeng macam itu…”

Saya memang tidak pernah memasak lempeng terpaksa membuka buku resipi. Dalam hati berbisik halus, “Mahu masak lempeng pun kena buka buku. Inilah orang lelaki.”

Jujur saya katakan, bahan-bahan yang disebut oleh kanak-kanak kecil itu ada dalam senarai bahan-bahan yang dibaca melalui buku resepi. Memori kanak-kanak kecil itu cukup tajam dan mampu mengingat dengan baik bahan-bahan bagi penyediaan lempeng. Walaupun ‘menyibuk’, matanya memerhati dan akalnya menangkap kemas senaraian bahan.

“Abah…Abah tahu tak nak masak lempeng macam Mama? Yid tahu…Tapi…Tapi…Yid tak pandai memasak. Takut terkena api!” Sekali lagi kanak-kanak kecil itu bertanyakan soalan sama. 

“Nanti abah masak lempeng untuk Yid. Yid tunggu, OK.”

“Okey Abah…”

Selesai sahaja memasak lempeng, saya hidangkan untuknya. Perkara pertama yang saya dengar ialah komen kanak-kanak kecil itu yang membandingkan bahawa lempeng yang saya masak itu tidak sesedap lempeng ibunya masak.

Ya. Hakikat kesedapan ada bezanya walaupun tidak ketara. Lempeng yang saya masak ada banyak kekurangan. Biasalah, masakan kali pertama.

Namun, di sebalik masakan lempeng melalui air tangan sendiri, saya belajar sesuatu yang amat berharga iaitu memasak bukanlah kerja yang sukar. Malah, memasak merupakan kerja yang mulia. 

Jadi, hargailah ibu, isteri, atau sesiapa sahaja yang mampu berada di dapur untuk menyediakan masakan untuk santapan keluarga. Walau hanya memasak ‘lempeng’ yang tidak sedap pada hari ini, ia bukanlah penghalang besar untuk saya terus berada di dapur.

0 comments:

Post a Comment